Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Napkollektor - Általános Infók képes leírás - Napkollektor.tlap.hu
részletek »

Napkollektor - Általános Infók - Napkollektor.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: napkollektor.tlap.hu » Napkollektor - Általános Infók
Keresés
Találatok száma - 24 db
A legelterjedtebb megújuló energiát hasznosító eszköz

A legelterjedtebb megújuló energiát hasznosító eszköz

A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. A felmelegített hőátadó közeget fűtésre, vagy használati meleg víz előállításra hasznosíthatjuk, de kiválóan alkalmazható medence fűtésre is. Gyakran keverik össze a napkollektort és a napelemet, de a kettő már csak működési elvéből és felhasználásából eredően sem ugyanaz! Míg a napkollektor meleg vizet szolgáltat, a napelemet elektromos áram termelésére használják. A napkollektorok piaca világszerte robbanásszerűen bővül. Ma már számtalan gyártó kínálja a termékeit, honlapunk segítségével segítünk Önnek megismerni a különböző napkollektor típusokat. A legolcsóbb megújuló energiát biztosító berendezés, a legkorábbi megtérüléssel.

A Nap energiája

A Nap energiája

A Nap és a Fák: Egyes feltételezések szerint kapcsolat van a fák növekedése, és a 11 éves naptevékenységi ciklus között. Eszerint a fák évgyűrűi a napfoltmaximum éviben vastagabbak, a minimum éveiben vékonyabbak volnának. Nagyon valószínű, hogy a földi légkör kényes egyensúlyát már a naptevékenység ingadozásából származó aránylag kismértékű energia-bevitel változása is jelentősen megváltoztatja, amely pl. a zivatarok gyakoriságában is jelentkezhet. A Nap energiája Földünket a Nap teljes energiájának csupán 0, 01 %-a éri el. Mégis ez az energia mennyiség az, ami mindent, ami él és mozog a Földön, táplál és működtet. Évente olyan mennyiségű energia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyerhetnénk. Ha ennek csak 1 százalékát hasznosítanánk csupán 5 százalékos hatékonysággal, akkor a világon minden ember annyi energiát fogyaszthatna, mint ma egy amerikai állampolgár. (Természetesen az ilyen mértékű energia felhasználásnak is vannak korlátai, hiszen, ez az óriási mennyiségű tiszta energia rendelkezésre állása lehetővé tenné az emberiségnek, hogy a jelenleginél is nagyobb mértékben átalakítsa a Földi környezetet, ezáltal ökológiai katasztrófát okozva.)

A napelem

A napelem

Néhány évtizede az emberiségnek rá kellett ébredni, hogy a föld energiakészlete, kőolaj- földgáz- és kőszénforrásai végesek, kimeríthetők. A népesség növekedésével egyenes arányban nő energiaszükségletünk, nem is beszélve arról, hogy gépesített életmódunk lépten-nyomon elektromos energiát igényel. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy ilyen ütemű energiaszükséglet-növekedés mellett mennyi ideig lehetnek még elegendők a hagyományos energiaforrásaink, egyesek egy évszázadot, mások azonban csupán egy évtizedet mondanak. A források apadása napjainkban részben energiatudatosságra és környezetvédelemre készteti az embereket, részben pedig új, alternatív energiaforrások bevonásával kísérleteznek a szakemberek. Szaporodnak a szélerőművek, nő a bio üzemanyag gyártására használt növények termőterülete.

A napenergia a jövő energiaforrása

A napenergia a jövő energiaforrása

A fejlődés előrehaladásával az emberiségnek egyre több energiára van szüksége. Ezt az energia igényt jelenleg még nagyobb részben a fosszilis energiahordozók (szén, olaj, földgáz) elégetésével állítjuk elő. Ez a folyamat nem megújítható, a készletek hamarosan kimerülnek, ráadásul eltüzelésükkor az égéstermékeikkel károsítják környezetünket. Földünk legfontosabb energiaforrása a Nap. Ez a hatalmas energia mennyiség Magyarországon eddig szinte kihasználatlan maradt. A fosszilis energiahordozók árának drasztikus növekedése egyre jobban az érdeklődés középpontjába állítja a napenergia egyre szélesebb körű hasznosítását. Ha a magas hatásfokú kondenzációs technológiát és solar technológiát házasítjuk, akkor a jelenleg elérhető legmagasabb energia megtakarításra tehetünk szert.

A napkollektor

A napkollektor

A napkollektoros rendszereket az ingyenesen elérhető napenergiából használati melegvíz (a szakzsargonban szokás a HMV rövidítést is használni) előállítására és a fűtővíz melegítésére használhatjuk. A napkollektor elnyeli a napsugárzásból származó hőt és azt átadja valamilyen hőhordozó közegnek. Használati melegvíz (HMV) előállítására szolgáló napkollektoros rendszerek A használati melegvizet előállító napkollektoros rendszerek felépítésük szerint lehetnek egykörösek vagy kétkörösek. Az egykörös rendszerekben a kollektor belsejében a felfűtendő közeg (a használati melegvíz) kering, ezért a rendszer csak a nyári időszakban használható. Fagypont alatti külső hőmérséklet esetén a kollektorokban a víz megfagy, amit ezért időben le kell üríteni. A megoldás előnye az egyszerűség, hátránya a korlátozott alkalmazhatóság és a vízkövesedési hajlam. A kétkörös rendszer esetében a kollektor köre és a használati melegvíz köre elkülönül egymástól. Ezáltal lehetővé válik, hogy a kollektor csöveiben fagyállót keringtessünk. Ebből kifolyólag a rendszer az egész év során kihasználható. A használati melegvíz felfűtése egy hőcserélőn keresztül történik. Előnye a 12 hónapos kihasználhatóság, a fagymentes üzem, a vízkö képződés kizárása, a hátránya a megnövekedett beruházási költség.

Aeco - Napkollektor, melegvíz napenergiával

Aeco - Napkollektor, melegvíz napenergiával

A napenergia korlátlanul rendelkezésünkre álló energiaforrás. A napkollektorok segítségével ezt az energiát hasznosíthatjuk az otthonunkban vízmelegítésre vagy fűtésre. Tudjon meg mindent a napkollektor működéséről! Az angol nyelvből jól ismert collect szó magyar változata a kollektor, aminek a jelentése gyűjt, összegyűjt. Tehát ahogy a neve is mutatja, a napkollektoros rendszerek a nap energiáját gyűjtik össze és használják fel jellemzően vízmelegítésre.

Amit a napkollektorokról jó tudni

Amit a napkollektorokról jó tudni

Napenergia: A napenergia a legtisztább, és legkimeríthetetlenebb az ismert energiaforrások között. A napsugárzás a Nap által kibocsátott hő-, fény- és egyéb sugárzások összessége. A napsugárzás rendkívül nagy mennyiségű energiát ad; és csaknem az összes Földünkön lezajló természeti folyamatnak, a Nap a működtetője. Bár a napenergia bőséges, mostanáig mégis nehezen tudták hasznosítani A napenergia két kategóriáját különböztetjük meg, a hő- és fényenergiát. A napelemek félvezető alapú technológia segítségével közvetlenül át tudják alakítani a fényt elektromos árammá, ami azonnal felhasználható, vagy egy akkumulátorban is eltárolható a későbbi felhasználáshoz. Napelemeket egyre szélesebb körben használnak, mert sokoldalú felhasználásra alkalmasak, és könnyen felszerelhetők különböző épületekre, szerkezetekre. Tiszta, megújuló energiaforrást biztosítanak, ami kiegészíti, és ezáltal minimálisra csökkenti a vezetékes áram használatát. Azokban a régiókban, ahol nincs vezetékes áram, pl. elzárt falvakban, vagy akár segélykérő telefonokban stb., a napenergia megbízható áramforrást biztosíthat. Hátránya azonban a napelemeknek, hogy drágák és viszonylag alacsony energiaátalakítási aránnyal működnek (mindössze 13-15%). Ellenben a hő- és napenergia-hasznosító berendezések átlagos teljesítménye 4-5-szöröse a napelemekének, így egy egység energia előállítása sokkal olcsóbb.

Energia a Napból

Energia a Napból

A Homeinfo egy olyan csodás site, amelyen keresztül mindezt a segítséget igyekszünk megadni Önöknek az éteren keresztül, akár hol is tartanak az otthonteremtésben. A tervezéstől, a jogi procedúráktól a tervezésen és a kivitelezésen át egészen a berendezésig minden munkafázisban igyekszünk sok-sok tanácsot, ötletet, hasznos információt adni, amelyekkel ez a sok energiával, stresszel és persze kiadással járó folyamat örömteli eseménnyé válhat mindenki számára.

Használjuk ki a Nap ingyenes energiáját!

Használjuk ki a Nap ingyenes energiáját!

Egy Magyar technológia újítás, mely felülmúlja a piacon lévő napkollektorokat(A Gödöllői Egyetemen történt összehasonlító mérés szerint egy amerikai űrkutatási intézmény napkollektorát is) 30 éves élettartammal rendelkezik és az egyik legolcsóbb a piacon lévő napkollektorok között! Minden technikai megoldásában eltér a vákuumcsöves és sík napkollektoroktól.

Hirdetés
Hogyan működik a napkollektor?

Hogyan működik a napkollektor?

A napkollektor a nap sugaraiból érkező hőt használja fel melegvíz előállítására, ami használati melegvízként, vagy fűtésrásegítésre használható. A napkollektor egy olyan hőcsapda, amelybe bejut a napfény, benne elnyelődik, miközben felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot. A jó szigetelés miatt a hő ki már nem juthat a napkollektorból. A napsugárzás által a napkollektorban felmelegedett folyadékot egy szivattyú keringteti, így elszállítva a hőt a napkollektorból egy hőcserélőhöz. A hőcserélő egy tartályban van, ahol a folyadék átadja hőjét a tartály vizének, ami ettől felmelegszik. Ha a tartály vize a napkollektor segítségével eléri a kívánt (és a vezérlésben előre beállított hőfokot, akkor már csak használni kell a meleg vizet. Ha a víz nem melegszik fel eléggé (télen, vagy borús időben), akkor a kiegészítő fűtés (ami lehet egy elektromos fűtőbetét, gázüzemű, vagy bármilyen más kazán) bepótolja amit kell. Mindezt persze jóval kevesebb energiafelhasználással teszi, mert a kollektor ilyen körülmények között is előmelegítette a vizet. A teljesen automatikusan működő napkollektor rendszert egy vezérlőelektronika irányítja, amin egyedileg beállíthatóak a működés paraméterei. Jelenleg hazánkban a napkollektor rendszerek elsősorban a használati melegvíz előállítására, fűtésrásegítésre és medencék fűtésére korlátozódnak.

Magyar fejlesztésű napkollektor

Magyar fejlesztésű napkollektor

Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet... Az új jövő víziója..? Igen...! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink - elérhető közelségbe hozzák, Az új és tiszta, mindenki által megfizethető energiát... a jövőt. Napkollektoros melegvízkészítő rendszer, épületek, úszómedencék fűtése napenergiával. Magyar fejlesztésű és gyártású napkollektorunk TÜV Rheinland Köln által bevizsgált termék. A mérési vizsgálatok kimagasló hatásfokot igazoltak a napenergia hasznosítása terén.

Megújuló energiák

Megújuló energiák

A honlap információs jellegével szeretnénk minél több információt minél közérthetőbben eljuttatni azon emberekhez, akik érdeklődést mutatnak házuk megújuló energiákkal való fenntartásának irányába. Mindenekelőtt kiemelném, hogy ez a fenntartási forma hosszú távú befektetés, azonban megfelelő tervezéssel nagyban lerövidíthető a megtérülés. (Például egy közepes méretű ház kis teljesítményű hőszivattyúval történő fűtésénél már akár 1-1,5 éven belüli is lehet a megtérülés.)

Napenergia hasznosítás mindennapjainkban

Napenergia hasznosítás mindennapjainkban

A korábbi becslésekkel ellentétben sokkal hamarabb várható a világ energia készletének kimerülése. Ez a helyzet nem ér minket váratlanul, hiszen már több mint 30 éve folynak a kutatások az alternatív energiai források irányába.1971-ben szabadította fel a NASA a civil világ számára a napelemes berendezéseket.Földrajzi adottságaink lehetővé teszik,hogy kiváltsuk a fosszilis energiát a nap végtelen és ingyenes energiájának alkalmazásával.A mai, modern napkollektorok már igen magas hatásfokkal alakítják át a fényt hőenergiává- és ráadásul ez ingyenes energia

Napkollektor

Napkollektor

Információs weboldalunk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív energiaforrásokról nyújt tájékoztatást. A napenergia a legősibb energiaforrás, termelésének eszközei a napelemek, napkollektorok, melyeknek segítségével nem csak környezetünk védelméről gondoskodunk, de havi költségeinket is csökkenthetjük.

Napkollektor

Napkollektor

Napelem: Napelem és napkollektor két gyakran kevert eszköz a megújuló energiaforrások témakörében. A napelem közvetlenül a napsugárzásból állít elő villamos energiát míg a napkollektor a nap melegét felhasználva készít meleg vizet. Ezen az oldalon mi a napelem rendszereket szeretnénk Önnek bővebben bemutatni: Napelem rövid működése: A napelemre eső fényt a napelem alakítja villamos energiává különböző kémiai folyamatok során. (Ha szeretné bővebben megismerni: Napelemes rendszerek működése).

Napkollektor ismertetése

Napkollektor ismertetése

A napenergiát hasznosító termékek az utóbbi években egyre fontosabb szerepet töltenek be a megújuló energiaforrások között a fosszilis erőforrások megőrzése érdekében. A Nap elegendő energiát biztosít, hogy egy átlagos 4 tagú család éves melegvízszükségletének 50-70%-át fedezze egy néhány négyzetméteres kollektor segítségével. Az elektromos bojler működésének csökkentésével nem csak a környezetet óvjuk, de saját pénztárcánknak is pénzt takarítunk meg. Az Európai Unió elfogadott határozata szerint 2010-re 100 millió négyzetméterre szeretnék növelni a napkollektorok felületét az Öreg Kontinensen. A napkollektor csak természetes erőforrásokat, a nap melegét és a gravitációt használja a működéshez. Alacsony bekerülési ár mellett az üzemeltetés költségei elhanyagolhatók. Mivel a víztartály a vákuumcsövek felett helyezkedik el, a vizet (leszálló hideg víz, felemelkedő meleg víz) a gravitáció mozgatja, nincs szükség még keringtető-szivattyúra sem. A vákuumcsöves napkollektor a legmodernebb tudományos elvek és legújabb ipari fejlesztések alapján készül. Magyarországon még a síkkollektorok elterjedtek, miközben azok hővesztesége (főként hideg időben) óriási. Ráadásul a jelenlegi rendszerek fagyállóval vannak feltöltve, amely a hőcserélő sérülése esetén a vízáramba kerülhet.

Napkollektor leírások

Napkollektor leírások

A napkollektorok a nap sugarait összegyűjtő szerkezetek, amelyek hőenergiát állítanak elő, amelyet fűtésre és meleg víz előállításra alkalmazunk. Cégünk sík kollektorok és vákuumcsöves napkollektorok, napkollektoros rendszerek kivitelezésével, értékesítésével, javításával és szervizelésével foglalkozik...

Tuti menü